,

Ofis çalışanları grip’e dikkat!

Grip (influenza), solunum sistemini (burun, boğaz ve akciğerler) tutan viral bir enfeksiyondur. Çoğu insanda kendiliğinden geçer, ancak bazen grip ve komplikasyonları ölümcül olabilir. Gribe karşı en iyi savunma, yılda bir aşılanmaktır.

BELİRTİLER: Başlangıçta grip, burun akması, aksırma ve boğaz ağrısı gibi genel bir soğuk algınlığı gibi görünebilir. Soğuk algınlığı genellikle yavaş gelişirken, grip aniden ortaya çıkma eğilimi gösterir. Soğuk algınlığı da sıkıntılı bir durum oluştursa da, gripte genellikle kendinizi çok daha kötü hissedersiniz.

Gribin sık görülen belirti ve bulguları şunlardır:

38 C üzerinde ateş; özellikle sırt, kol ve bacaklarda kas ağrıları; titreme ve terleme; baş ağrısı; kuru, kalıcı öksürük; burun tıkanıklığı; boğaz ağrısı; yorulma ve halsizlik.

Hastaların çoğu, evde kendi kendilerini tedavi ederler ve bir doktora muayene olmazlar. Grip belirtileri yaşıyorsanız ve komplikasyon riski taşıyorsanız hemen doktorunuza danışın. Belirtileri ilk fark ettiğiniz andan itibaren ilk 48 saat içerisinde antiviral ilaçlar almak, hastalığınızın süresini kısaltabilir ve daha ciddi problemleri önlemeye yardımcı olabilir.

RİSK FAKTÖRLERİ

İnfluenza veya komplikasyon gelişme riskinizi artırabilecek faktörler şunları içerir:

Yaş Mevsimsel influenza, daha çok küçük çocukları ve yaşlıları hedef almaktadır.

Yaşam veya çalışma koşulları. Tesislerde yaşayan veya çalışmakta olan insanlar; bakım evleri, askeri barakalar gibi toplu yaşama ortamlarındaki insanlar, plaza çalışanları, ortak havalanma kullanan, havalandırmaları sağlıklı olmayan hasta binalarda çalışanlar ve fiziksel koşulları sağlıklı da olsa açık ofis çalışanları gibi toplu çalışma ortamlarında çalışan kişiler gribe daha sık yakalanırlar.

Zayıflamış bağışıklık sistemi. Kanser tedavileri, organ nakilli hastalar , kortikosteroidler ve HIV / AIDS, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Bu, gribe yakalanmanızı kolaylaştırabilir ve komplikasyon gelişme riskinizi de artırabilir.

Kronik hastalık. Astım, şeker hastalığı veya kalp rahatsızlığı gibi kronik hastalıklar influenza komplikasyonları riskinizi artırabilir.

Gebelik. Gebe kadınların özellikle ikinci ve üçüncü trimesterde influenza komplikasyonları gelişme olasılığı daha yüksektir. Doğumdan sonra iki hafta olan kadınların influenza ile ilgili komplikasyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir.Obezite. BMI 40 veya daha fazla olan insanlar gribten dolayı artmış komplikasyon riski taşıyor.

Obezite. BMI 40 veya daha fazla olan insanlar gribten dolayı artmış komplikasyon riski taşımaktadır.

KOMPLİKASYONLAR

Eğer genç ve sağlıklıysanız, mevsimsel grip kesinlikle ciddi değildir. Hastalığa yakalandığınızda perişan edebilir ancak genellikle bir iki hafta içinde geçer ve kalıcı etkileri kalmaz. Ancak yüksek riskli çocuklar ve yetişkinlerde, Zatürre (Pnömoni), Bronşit, Astım alevlenmeleri, Kalp sorunları ve Orta kulak enfeksiyonları gibi komplikasyonlar gelişebilir: Zatürre en ciddi komplikasyondur. Yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için öldürücü olabilir.

KORUNMA

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, gribi önlemenin ilk ve en iyi yolu olarak yıllık grip aşısı yapılmasını önermektedir. 6 aylıktan büyük herkese yıllık grip aşısı yapılmalıdır. Her yılki mevsimsel grip aşısı, o yılki grip mevsiminde en yaygın olması beklenen üç veya dört grip virüsünden koruma içerir. Aşı günümüzde şu anda yalnızca enjeksiyon olarak mevcuttur. Burun spreyi şeklindeki grip aşıları, nispeten etkisiz oldukları görüldüğünden artık önerilmemektedir.

İŞYERLERİ GRİP MEVSİMİNE NASIL HAZIRLANABİLİR?

Açık ofis gibi çalışma ortamlarında, hızlı şekilde yayılan gribi önlemek, verim kaybını azaltmak ve çalışanlarını korumak için İşletmeler, hangi adımları atabilir? Havalandırma gibi iyi fiziksel koşulların sağlanması dışında, hastalığı önlemeye yönelik önlemleri almalıdırlar.

İşverenler ve amirler, kendilerini aşılatarak çalışanlarına örnek olup, aynı şeyi yapmaya teşvik ederek yol gösterebilirler. Aşılamayı teşvik eden diğer pratik yollar, çalışanların gribin sonuçları ve grip aşısının yararları hakkında bültenler ve e-postalar gibi kurum içi iletişim araçlarıyla eğitilmesidir.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi araştırması, birçok insanın grip enfeksiyonunun ciddi sonuçlarını anlamadığını göstermiştir – İnsanlar gribi ciddi olarak algılamıyor veya aşının kendisi ile ilgili yanlış anlamalar olduğu için aşı yaptırmak istemiyorlar. Bazen sadece bilgi verilmesi aşı engellerini azaltabilir. Çalışanlar arasında aşılanmayı artırmanın bir başka yolu, ücretsiz veya düşük maliyetli aşıların, çalışanlara iş yerinde erişiminin sağlanmasıdır. Bu tür eylemler daha fazla çalışanı aşılamaya teşvik edebilir.

Enfeksiyon yayılımını kontrol etme

İnfluenza aşısı yüzde 100 etkili değildir, bu nedenle enfeksiyon yayılımını azaltmak için bir takım koruyucu önlemler almak da önemlidir;

           Ellerinizi yıkayın: Ellerin iyi ve sık yıkanması, birçok yaygın enfeksiyonu önlemenin etkili bir yoludur. Sabun ve su hazır bulunmayan ortamlarda alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.

Öksürük ve aksırık ile bulaştırıcılıktan sakınmak için, hapşırırken veya öksürürken ağız ve burnunuzu kapatın Ellerinizi kirletmekten kaçınmak için ya mendil kullanın veya ağız ve burnunuzu dirseğinizin iç büklümü ile kapatın. Hasta bir kişi ile yakın temastan kaçının, gerekirse maske kullanın. Gözden bulaşmayı önlemek için ellerinizi gözünüze temastan kaçının. İşyerlerinde grip aşısı olan çalışan sayısı arttıkça, o iş yerinde grip görülme olasılığı azalır.

Kalabalıktan kaçının. Grip, insanların toplu bulunduğu her yerde – çocuk bakım merkezlerinde, okullarda, ofis binalarında, oditoryumlarda ve toplu taşıma araçlarında kolayca yayılır. Gribin pik yaptığı mevsimde, kalabalıktan kaçınarak, enfeksiyon şansınızı azaltınız. Eğer hastalığa yakalandıysanız, ateşiniz düştükten sonra en az 24 saat evde kalın, böylece başkalarına bulaştırma olasılığını azaltırsınız.

YAŞAM TARZI VE EVDE TEDAVİLER

Gribe yakalanırsanız, aşağıdaki tedbirler belirtilerinizi hafifletmeye yardımcı olabilir:

Bol su için. Dehidratasyonu önlemek için su, meyve suyu ve sıcak çorbaları tercih edin.

Dinlenme. Bağışıklık sisteminizin enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olmak için daha fazla uyuyun.

Ağrı kesiciler kullanın. İnfluenza ile ilişkili genel ağrılar için parasetamol veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler kullanın. Nadir fakat ölümcül bir duruma neden olabilen “Reye sendromu” riski yüzünden çocuklara veya gençlere aspirin vermeyin.

http://www.lodoshaber.com/ofis-calisanlari-gribal-enfeksiyonlara-daha-hizli-yakalaniyor/

http://www.mynet.com/haber/saglik/ofis-calisanlari-gribal-enfeksiyonlara-daha-hizli-yakalaniyor-3682696-1

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir