AŞIRI EL TERLEMESİNİN TEDAVİSİ MÜMKÜN

https://www.youtube.com/watch?v=9o3xlu7vAmg

Gün içerisinde birçok insanla tanışıyor ve tokalaşıyoruz. Hiperhidrozis, adıyla bilinen, ellerde, avuç içlerinde aşırı terleme, kişiyi sosyal, mesleki ve psikolojik olarak son derece rahatsız eden bir durum. El, insanın tokalaştığı yani sosyal ortama açıldığı uzvudur. Tokalaşmayı engelleyen durum kişiyi topluma karşı kapalı hale getirir, psiko-sosyal olumsuz etkiler yaratır. İleri düzeyde yaşanan hiperhidrozis, küçük, kapalı bir ameliyatla tedavi edilmektedir. “Endoskopik torakoskopik sempatektomi” %95-100 oranında başarıya sahiptir

Sosyal hayatı etkiliyor

Aşırı el terlemesinden muzdarip hastaların birçoğu tedavi edilebilir bir rahatsızlıkla karşı karşıya olduklarını ve tedavi için nereye, hangi branşa başvuracaklarını bilmiyor. Hiperhidrozis, sinir sisteminin sempatik sinir adı verilen bir bölümünün, aşırı fonksiyon görmesiyle ellerde, koltuk altlarında, yüzde ve ayaklarda bölgesel bir aşırı terleme oluşmasıdır. Avuç içi terlemesi esas olarak duygusal yani heyecanlanma sırasında olmakla birlikte sıcaklık ile de tetiklenir. Ellerde aşırı terleme insanı sosyal, mesleki ve psikolojik açıdan etkileyerek yaşam kalitesini ileri derecede bozar. Bu hastalıkta ailesel yatkınlık (genetik) söz konusudur. El ve ayak terlemeleri, erken çocukluk döneminde başlar, ergenlikte belirgin hale gelir. Eline aldığı her nesne ıslandığından, bu durum spor yapmayı, bilgisayar kullanmayı, ödev yapmayı sıkıntılı hale getirir. Sınavlarda sınav kağıdı ıslanır, müzik aleti çalamaz. Islak ellerde, fiziksel tahriş ile dermatitler meydana gelebilir. Ayaklardaki aşırı terlemede, ayaklar adeta ayakkabı içinde yüzer, ayakkabılar deforme olur, mantar enfeksiyonları görülebilir. Bu fiziksel rahatsızlıkların yanısıra, kişinin sosyal hayatı, psikolojik baskı ile negatif etkilenir, bu kendine güvensizlik ve depresyona, dolayısı ile mesleki başarısızlığa da neden olur.

Hiperhidrozis kabusunuz olmasın

Hiperhidrozisin tıbbi tedavisinde bir takım kremler, iyontoforez veya galvanoterapi kullanılmakta, ancak bunlar geçici olarak etkli olmaktadır. Ellere, yine geçici etkiye sahip botoks enjeksiyonları kesinlikle sakıncalıdır. Botoks, sadece koltukaltı terlemelerinde, belli aralıklarla uygulanabilir. El terlemelerinde esas ve kalıcı tedavi, minimal invaziv bir yöntem olan, endoskopik cerrahi ile sağlanır.  Çok küçük bir ameliyat olan torakoskopik sempatektomi veya klipsli ETS, aynı seansda iki taraflı olarak, göğüs içinde omurganın iki yanında seyreden sempatik sinirin belli bölgelerde bloke edilmesi, kesintiye uğratılması ile yapılır. Deneyimli ellerde komplikasyon oranı çok düşüktür. En önemli yan etki, önceden tahmin edilemeyen, bünyeye göre değişen, refleks terlemedir. Uygulanan yöntemlere göre refleks terleme oranı ve şiddeti değişir. Doğru hasta seçimi ile başarı, yüzde 95-100 oranındadır. Uygulamada doğru seviye seçimi ile refleks terleme daha az görülür ve daha az şiddetlidir. Böylece yüksek bir başarı oranı daha az yan etki ile daha yüksek bir hasta memnuniyeti sağlar.

2 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir