KOAH’da girişimsel ve cerrahi tedavi

KOAH’DA GİRİŞİMSEL VE CERRAHİ TEDAVİ

 

1-KOAH  isim olarak bilinmekle birlikte, halk arasında nasıl bir hastalık olduğunun tam olarak anlaşılmadığını düşünüyorum? Bu hastalığı basitçe anlatır mısınız?

Fizyolojisi ile anlatırsam daha iyi anlaşılabilir. KOAH’ın anlamı kronik obstrüktif, yani tıkayıcı akciğer hastalığı demektir. KOAH veya ileri derecede amfizem hastalarında, aynı kalp yetersizliğinde kalp nasıl büyüyorsa, akciğerler de yıllar içinde aynı şekilde büyür.. Bu hastalıkta akciğer içine nefes almakla giren hava, nefes vermekle aynı şekilde rahat çıkamaz. Zamanla akciğer içinde, solunum fonksiyonunda işe yaramayan hava miktarı giderek artar. Bu da akciğer dokusunun tahrip olarak, hacminin artmasına neden olur. Büyüyen akciğer, göğüs boşluğu içine sığamaz, zamanla göğüs kafesi genişler ve fıçı göğüs meydana gelir. Büyüyen akciğer göğüs kafesi içinde sıkıştığından solunum esnasında genişleme yeteneği azalır. Nefes darlığı giderek artar.

2-KOAH da tıbbi tedavi dışında, cerrahi tedavi seçenekleri nelerdir?

KOAH da cerrahi tedavi ve endoskopik girişimsel tedavi yöntemleri  uygulanmaktadır. Cerrahi tedavi olarak, ileri derecede solunum yetmezliği olan olgularda “ Akciğer Nakli”  iyi seçilmiş hastalarda yapılabilmektedir. Amerika Birleşik devletleri, Kanada ve Avrupa’nın bazı merkezlerinde akciğer nakilleri düşük ölüm ve komplikasyon oranları ile başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Ülkemizde de birkaç merkezde başarı oranı artarak, hızlı bir gelişim göstermektedir.  Ancak akciğer nakli,  sınırlı bir hasta grubuna yapılabilmektedir. Kronik doku uyuşmazlığı, 5 yıllık mortaliteyi çok yükseltir.

Diğer cerrahi tedavi yöntemi “Akciğerlerin  hacim küçültücü cerrahisi” ameliyatıdır.  Bu ameliyat, akciğer nakli bekleyen hastalarda, nakil öncesi bir seçenektir.  Amaç, isminden de anlaşılabileceği gibi büyüyen akciğerlerin hacmini küçültmektir.  En çok tahrip olmuş akciğer alanları açık veya kapalı (videotorakoskopik / endoskopik) ameliyat ile çıkarılır. Böylece akciğerin genişleme yeteneği, kapasitesi artar. Hastanın nefes darlığı belirgin bir şekilde düzelir. Ama bu iyi etkiler yaklaşık 5 yıl sürer. Ameliyat sonrası mortalite ve komplikasyon (%60’a yakın) oranları yüksektir

3-Endoskopik girişimsel tedavi yöntemlerini açar mısınız?

Cerrahi Tedavi yöntemlerindeki yüksek riskler nedeni ile ameliyatsız, girişimsel  endoskopik hacim küçültme  yöntemleri geliştirilmektedir. Bu alanda teknolojik çalışmalar devam etmektedir. Bronkoskopik (Endoskopik) hacim küçültücü İşlemler arasında en çok uygulananları;  “Endobronşiyal Valf ve daha yeni bir teknolojik ürün olan  Hacim Küçültücü Sarmal (Coil) sistemleridir. Bunlar  en çok hava hapsi olan alanlara uygulanarak, onların sönmesine neden olarak akciğerler üzerinde küçültücü bir etki yaparlar. Bu yöntemlerin komplikasyon oranı çok düşüktür.

  • Ne tür anestezi yapılıyor, hasta ne zaman taburcu ediliyor?

Genel anestezi ile uygulanmakta. Hasta bir gece gözlenerek, ertesi gün taburcu edilebilmektedir

  • Bu hastalar nasıl seçiliyor?

Genellikle göğüs bilgisayarlı tomografileri,  solunum fonksiyon testleri ile karar verilmektedir.

Prof.Dr.Gökhan Yuncu

13 cevaplar
  1. Esra KILIÇ
    Esra KILIÇ says:

    Hocam mrblar bana vereceğinz cvp benim için çok önemli babam 57 yasında koah hastası orta düzeyde hastalığı var yalnız sık sık hastaneye yatırıyoruz üşütmeye bağlı coil tedavisi hakkında net ve somut bir bilgi alabilir miyim bu işlem hastalığı durduruyor mu yoksa birkaç yıl mı etki gösteriyor ?

    Cevapla
    • admin
      admin says:

      Esra hanım,
      Yoğunluk nedeni ile geç yanıt verebiliyorum.
      Her KOAH’da coil uygulaması gerekmeyebilir. Hastanın muayenesi, toraks (göğüs) bilgisayarlı tomogragisi tetkikinin ve solunum fonksiyon testinin iyi bir değerlendirmesi sonucu tedavi kararı verilir. Coil uygulaması somut bir iyileşme sağlar, ancak 4-5 yıldan itibaren etkisi azalır.

      Cevapla
    • Gökhan Yuncu
      Gökhan Yuncu says:

      Coil tedavisi için hastanın muayenesi, akciğer tomografisi ve solunum fonksiyon testlerinin birlikte detaylıca değerlendirilmesi gerekir. Her hasta Coil tedavisi için uygun değildir. Ayrıca Solunum yetmezliği veya nefes darlığının da ileri derecede olması gerekir. Bundan daha ileri derecede olduğunda akciğer nakli uygulanıyor. Bazen de akciğer nakli için bekleyen hastalara süre kazandırmak için de uygulanabiliyor. Optimal etkisi 4-5 yıl kadardır. Sonraki yıllarda giderek etkisi azalır.
      Geçmiş olsun

      Cevapla
  2. Ali Osman Tuncer
    Ali Osman Tuncer says:

    Hocam sft testim her zaman çok kötü şiddetli kronik diye yazıyor oksijen 90 ile 94 arasI değişiyor bazan çok düşüyor ne yapmam lazım

    Cevapla
    • Gökhan Yuncu
      Gökhan Yuncu says:

      Göğüs hastalıkları doktorunuzun düzenli tedavi ve takibinde olmayı sürdürmelisiniz.
      Spesifik önerilerde bulunmak için muayene, testleriniz ve filmlerinizi incelemek gerekir.

      Cevapla
  3. İSA YILDIRIM
    İSA YILDIRIM says:

    Hocam Merhaba;

    Babam 68 yaşında KOAH hastası. Satürasyonu en iyi olduğu dönemde 90 çıkıyor. Küçük hareketlerde (Abdest almak gibi) 74’lere kadar düşüyor. Coil tedavisi için uygun mudur acaba? SFT ve Tomografi sonuçlarını mail ile de gönderebilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

    Cevapla
  4. Taner karstarlı
    Taner karstarlı says:

    Hocam babam interstiyel akciğer hastası Prof. Dr Salih emri ye götürdüm en son çok ihrazata uğramış dedi oksijen makinesi aldık ilaçlarla tedavi oluyor baya zayıfladı 2 sene kadar yaşar dedi bu tedavi ona iyi gelirmi

    Cevapla
    • Gökhan Yuncu
      Gökhan Yuncu says:

      İnterstisyel akciğer hastalıkları Göğüs hastalıklarının ilgi alanında. Tanı konulmasında veya komplikasyonlar sırasında göğüs cerrahisinden yardım almaktalar.

      Cevapla
  5. Eda
    Eda says:

    İyi akşamlar Hocam benim arkadaşım tam ismi konulmamak ile birlikte koah hastası kendisi çok halsiz ve akciğer de düzelme olmuyor akciğer de kist var ayrıca. Kendisi köpüklü balgam çıkarıyor ve nefesiz kalıyor oksijeni çok düşük kalp ritim bozukluğu var. Kendisi hep kötü düşünüyor ve yaşamayacağını düşünüyor bu tür hastalarda ölüm riskini açıkcası merak ediyorum teşekkürler şimdiden

    Cevapla
    • Gökhan Yuncu
      Gökhan Yuncu says:

      Açıkçası hastayı muayene etmeden, tetkiklerini görmeden, kesin tanısını koymadan bir yorum yapılamaz.
      Solunum fonksiyon testi, gerekirse tomografisi ile net bilgiler ve tedavi önerileri verebilirim

      Cevapla
  6. Melek
    Melek says:

    Merhaba hocam babam 60 yaşında akciger kanseri ve ileri derece amfizem hastası. Kanser geriledi çok şükür ancak koah ilerliyor sanırım. Yatağa bağımlı hale geldi ne yazıkki bu uygulama onun için riskli olur mu

    Cevapla

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir